Tips - en meer - uit de praktijk voor bij de raad betrokken personen

Nieuwe woorden voor 'Bullshitbingo' voor raadsleden

Nieuwe – nou ja nieuwe – woorden voor ‘Bullshitbingo’ voor raadsleden: monitoren, onderzoeken en evalueren

In de regel is de taakverdeling bij een raadsvergadering tussen de deelnemers en het publiek helder: de deelnemers voeren het (hoogste) woord en het publiek luistert aandachtig en vooral stilzwijgend.

De laatste tijd is dat anders. Je hoort ineens vanaf de tribune luidkeels ‘Bingo’. Ongehoorzaamheid van de tribune? Nee, niet echt, er wordt een spelletje raadstaalbingo gespeeld. Dit bingospel is bedacht door John Bijl van het Periklesinstituut – bij sommigen bekend en wellicht gevreesd als de Mystery Burger bij raadsvergaderingen – waarbij clichématig taalgebruik en jargon op de hak worden genomen. De raadzaal is een plek waar jargon weelderig tiert. Ter geruststelling: natuurlijk niet in onze raadzaal, maar wel in al die andere raadzalen.

Een stuk kwaliteit, win-winsituatie, beleidsintensivering, benchmark, transitie, de 3-D’s, aanjagen, revolving fund, van onderop, etc.”. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Jargon is een reden waarom vergaderingen voor de niet-deelnemers niet goed te volgen zijn. Er worden woorden gebruikt die niks zeggen en/of onbegrijpelijk zijn.

Ik wil daar graag drie nieuwe of beter gezegd oude woorden aan toevoegen. Niet omdat deze zo moeilijk te begrijpen zijn, maar wel omdat deze te pas en vooral te onpas worden gebruikt, door raadsleden. Ik heb het dan over de woorden ‘monitoren, onderzoeken en evalueren. “Is dat al onderzocht? Dat moeten we eerst onderzoeken, Uit onderzoek blijkt, Wordt dat wel geëvalueerd? Ik stem voor, maar verwacht wel dat we alles goed monitoren. Kan de evaluatie ook wat eerder, etc.”. “Natuurlijk” antwoordt de portefeuillehouder. Dat gaan we doen!

Maar wat gaan we precies evalueren, onderzoeken of monitoren, met wat doel en wat doen wij met de uitkomsten?  Willen we het beleid aanpassen? En wie weet na verloop van tijd nog van deze afspraak? Op deze manier lijkt het op een rituele dans.

Reden genoeg om deze woorden aan ‘Bullshitbingo’ toe te voegen!

(De griffier, 25 oktober 2014)