Tips - en meer - uit de praktijk voor bij de raad betrokken personen

Moeilijk besluit? Zet eens een andere hoed op

Sta je voor een moeilijk besluit? Zet eens een andere hoed op. Een techniek om (samen) tot een weloverwogen besluit te komen.

Als raadslid word je voortdurend gevraagd om besluiten te nemen. Dat is één van de belangrijkste taken van een raadslid. Soms gaat het om relatief eenvoudige vraagstukken, soms ook om moeilijke besluiten met veel ‘haken en ogen’. Gelukkig zijn voor dergelijke besluiten hulpmiddelen. Een goede techniek om - samen - tot een weloverwogen besluit te komen, is ‘de zes denkhoeden van De Bono’. Hiermee kun je vanuit verschillende perspectieven naar een vraagstelling kijken. Door de denkhoeden te gebruiken, word je gedwongen om het probleem ook eens van een andere kant te bekijken.

Er zijn zes denkhoeden (rood, wit, zwart, geel, groen en blauw) en iedere kleur symboliseert een andere manier van denken. Je kijk op een situatie hangt dus af van de hoed die je op hebt.Wat houdt de techniek (in het kort) in? Iedereen krijgt – willekeurig - een denkhoed toegewezen en belicht de situatie vanuit de eigen denkhoed. Met als resultaat dat alle (zes) invalshoeken worden belicht en betrokken bij de oordeelsvorming.

De methode kan ook anders worden toegepast. In het geval dat er veel is gezegd, maar gevoelsmatig toch nog iets ontbreekt, zet je de hoeden later op. Eerst ga je na vanuit welke denkhoed iedereen heeft geredeneerd. Welke denkhoeden blijken niet gebruikt te zijn? Vervolg de oordeelsvorming en neem de ontbrekende denkhoeden alsnog mee.Voordelen van deze techniek. De denkhoeden-techniek is bij uitstek een manier om de creativiteit te bevorderen binnen oordeelsvorming. Ook wordt het makkelijker om over te schakelen naar een andere manier van denken. Ineens begrijp je de argumenten van je fractiegenoot of collega raadslid beter. Voordeel is ook dat iedereen zich volledig kan concentreren op één ding.

Ingewikkeld? Dat valt wel mee. Gewoon een keer doen en kijken of het werkt, lijkt me. Even googelen en je vindt zo waar de verschillende hoeden (kleuren) voor staan.

(De griffier, 24 augustus 2014)